جهان والیبال – هئیت مدیره فدراسیون جهانی والیبال FIVB، شیوه جدیدی را برای ردهبندی تیمها از این پس تصویب نمود.
فدراسیون جهانی تصمیم گرفته است از این سال شیوهای را برای ردهبندی، موازی با روش قبلی آزمایش کند که اعتقاد دارد عادلانهتر است و علاوه بر نتیجه، قدرت حریف هم مدنظر خواهد بود.
سیستم جدید از بهمن ماه ۱۳۹۸ اجرا میشود و تمام نتایجی که از دی ماه سال ۱۳۹۷ رخ داده است را در بر خواهد گرفت. با این حال، نحوه گروهبندی المپیک توکیو ۲۰۲۰ بر اساس شیوه فعلی ردهبندی تا پایان دیماه ۱۳۹۸ تعیین خواهد شد.
این سیستم به طور مداوم با آخرین نتایج رخ داده بروز میشود.
ردهبندی جدید جهانی نتایج مسابقات را از همه تورنمنتهای رسمی در بر میگیرد:
– بازیهای المپیک و انتخابیها
– مسابقات قهرمانی جهان و انتخابیها
– لیگ ملت های والیبال ۲۰۱۹
– چلنجر کاپ
– جام جهانی
– مسابقات قارهای و انتخابیها
– مسابقات بین المللی زیر نظر FIVB با حداقل ۴ تیم
این شیوه بدین شکل است که در هر بازی قدرت دو تیم بر اساس سوابق قبلی و امتیازات یا رتبه آنها مقایسه شده و برای شش نتیجه موجود (۳-۰، ۳-۱، ۳-۲، ۲-۳، ۱-۳، ۰-۳) احتمالات مختلفی بر اساس درصد از سوی FIVB تعیین میشود.
حال هرچه احتمال برد یک تیم کمتر باشد ولی بتواند پیروز شود، امتیاز مثبت کسب میکند و از تیمی که شکست خورده امتیاز کسر میشود.
به عنوان مثال تیم A در رنک ۱۰ و تیم B در رنک ۲۰ قرار دارد. بالتبع احتمال برد تیم B کمتر از تیم A است. ولی اگر بتواند مقابل تیم قویتر پیروز شود، به همان نسبت امتیاز بیشتری کسب میکند و در جدول جهش خواهد داشت. البته تیم A نیز که مقابل تیم ضعیفتر شکست خورده دقیقاً به همان مقدار امتیاز از دست داده و در جدول نزول میکند.
بدین ترتیب، هرچه تیمها نتیجه قابل انتظارتری کسب کنند، کمتر امتیاز به دست آورده یا از دست میدهند. همچنین هرچه تیمها نتیجه غیرقابل انتظارتری از خود به جای بگذارند، امتیاز بیشتری به دست آورده یا از دست میدهند.
با این شیوه تیمهایی که در قارههای کوچکتر وجود دارند یا اینکه در برخی تورنمنتهای مهم حضور ندارند، از رقابت جا نمیمانند و در هر مقیاس و تعدادی که به رقابت بپردازند، امتیاز خود را میتوانند کسب نمایند.
نکته حائز اهمیت دیگری که وجود دارد، وزن مؤثر هر تورنمنت است که طبق تصویر زیر هر تورنمنت ضریب خود را دارد. یعنی پیروزی یا شکست دو تیم مقابل یکدیگر در تورنمنت مهم، امتیاز بیشتری را نسبت به شرایط مشابه در تورنمنتهای کم اهمیت تر دربر خواهد داشت.
به عنوان مثال در تصاویر زیر یک نتیجه مشابه رخ داده است. اما اولی چون در تورنمنت با وزن بالاتر (قهرمانی جهان) اتفاق افتاده، امتیاز بیشتری نسبت به تورنمنت با وزن پایینتر (قارهای)کسب یا کسر شده است.
فرمول امتیاز:
مقدار امتیاز کسب یا کسر شده در هر بازی از فرمول زیر پیروی میکند:
Pbefore = امتیاز قبلی
Fmatch = فاکتور وزن تورنومنت (جدول بالا)
PRhead-to-head = احتمال رخ دادن آن نتیجه در دیدارهای قبلی دو تیم
W = نتیجه اتفاق افتاده بازی
We = نتیجه قابل انتظار برای بازی
البته هرکدام از این فاکتورها نیز روش محاسباتی خاص خود را دارند که هنوز جزییات آن به صورت واضح بیان نشده است.

